Categories
Copywriting

Har du svårt att jobba i öppet landskap?

Då är du inte ensam. Enligt Sveriges största arbetslivspanel, Manpower Work Life, är det bara 7 % som föredrar att sitta i ett öppet kontorslandskap.

En majoritet av svenskarna (52 %) uppger att de vill ha ett eget rum på kontoret. Näst vanligast (16 %) är att man vill arbeta i ett större rum på kontoret med två till sex arbetsplatser. Det tredje mest populära alternativet (12%) är att jobba från ett hemmakontor.

Eget rum är drömmen

Trots den starka trenden att företag mer effektivt utnyttjar sina kontorsytor och att egna rum blir mer och mer sällsynta, visar Manpowers undersökning att förmånen att ha ett eget rum på kontoret är mycket uppskattad. Mer än hälften av de som kan utföra i varje fall delar av arbetet hemifrån anger detta som sitt förstahandsval av arbetsplats.

Skärmavbild 2015-10-21 kl. 10.52.40

Hemifrån är näst bäst

Svenskarnas näst mest populära val – efter eget kontor – är att jobba hemifrån; en av åtta uppger hemmajobb som den optimala lösningen för dem, och nästan en av fyra anger hemmakontoret som deras andrahandsval för den optimala arbetsplatsen.

Skärmavbild 2015-10-21 kl. 11.00.37

Själv har jag provat många olika alternativ ; jag har haft eget rum på ett stort kontor, jobbat i ett mindre kontorsrum med plats för bara 4 personer,  jag har jobbat på caféer, i lounger på hotell, på biblioteket, på tåget och hemifrån. Men mest av allt har jag jobbat i stora öppna landskap.

Det finns förstås föredelar med allt, men numera vet jag att jag tillhör de 12% som helst jobbar  hemifrån. Och jag vet hur positivt  det påverkar mig när jag får göra det. Hur mycket bättre jag mår när jag får lägga upp min dag precis som jag vill och hur mycket mer jag får gjort när jag kan fokusera på det jag behöver göra, utan att bli störd.

Ibland får jag frågan om det inte är ensamt att sitta själv, men jag tycker absolut inte det. Så fort jag vill eller behöver har jag chans att arbeta tillsammans med andra. Den stora skillnaden är bara att nu får jag välja när jag gör det.

Hur är det för dig? Hur påverkas du av din arbetsmiljö och vilken form passar dig bäst? Landskap, eget rum eller jobba hemifrån? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *